Det er til at blive helt ør af at pleje krøllet hår. Hvad enten du har bølger, krøller eller slangekrøller, er det ikke altid nemt at få dem redt ud uden smerter, glatte dem helt perfekt eller skabe en perfekt frisure. Hvad gør man så i denne situation? Hvis du har problemer med at sætte dit krøllede hår, skal du læse videre her for at finde ud af, hvilke produkter, frisurer og fif, du måske kan benytte dig af.

Krøllet hår. Kender du det godt?

Hår består af 85% keratin og af 10-15% vand, foruden mineraler, pigmenter og fedtstoffer. Noget af det vigtigste er svovlholdige aminosyrer, der binder keratinfibrene. Hvert enkelt hårstrå er dækket af kutikula, som i tilfælde af bølger, krøller og slangekrøller er ophøjede. Dette er faktisk den vigtigste egenskab ved krøllet hår – det er meget porøst. Meget porøst hår er ensbetydende med matte og tørre hårstrå, der har en tendens til at kruse og holde på statisk elektricitet. Det interessante er, at der er flere forskellige typer hårkrøller. Der er hår med bølger, krøller og såkaldte slangekrøller. Hver af disse typer har andre undertyper, der er kendetegnet af forskellige teksturer og grader af krøl.

Her er nogle ting, dit krøllede hår ikke kan lide

Der er visse behandlinger og produkter, der ikke virker på krøllet hår. Så hvis dit hår krøller, bør du ikke:

 • vaske det i varmt vand, da dette åbner kuticula-laget endnu mere, så hårstrående bliver matte;
 • rede det ud, når det er tørt, da dette fremmer statisk elektricitet og krus;
 • bruge en fintandet kam, da dette kan få håret til at knække og rive det ud;
 • tørre håret for voldsomt med et håndklæde;
 • bruge hårtørrere og glattejern, der er med til at gøre håret endnu tørrere;
 • udsætte håret for intensive expose hair to intensive styling-processer;
 • bruge hårprodukter, der indeholder alkohol og andre rensemidler, der udtørrer håret og hovedbunden.

De bedste produktingredienser til krøllet hår

Når du køber produkter til krøllet hår, skal du se efter tre slags ingredienser, der har til formål at fugte og nære hårstrående. Disse er:

 1. Fugtighedsbevarende stoffer – fugtende stoffer, der holder på fugt og fylder håret med vand. Fugtighedsbevarende stoffer er: hyaluronsyre, glycerin, aloe saft, honning, urinsyre og panthenol.
 2. Blødgørende stoffer – danner et beskyttende lag, der genopretter den naturlige lipidbarriere og reducerer væskefordampning. Denne gruppe af stoffer omfatter: linolie, arganolie, olivenolie, sheasmør, jojobasmør, silikoner, paraffin.
 3. Proteiner – regenererer beskadiget hår. Du kan finde dem i: æg, yoghurt og kefir. Hydrolyserede proteiner er: silke, keratin, dronningegelé, kollagen and l-cystein.

Husk at silikoner, der hører under gruppen med blødgørende midler, overhovedet ikke gennemtrænger krøllet hår. Faktisk får de håret til at se pænt og naturligt blankt ud, fordi de dækker de enkelte hår med et lag, der ikke er porøst. Fordelen ved denne løsning er, at urban forurening ikke kan gennemtrænge håret og skade det, da det er beskyttet af de blødgørende midler. På den anden side forhindrer silikoner næringsstoffer i at trænge ind. Hvad gør man så? Brug ikke silikoner, der ikke er vandopløselige og kan skylles af med SLS shampoo.

Hvordan vasker og tørrer man krøllet hår?

Krøllet hår skal vaskes forsigtigt ved hjælp af en egnet shampoo. Det er vigtigt at bruge koldt eller lunkent vand ved sidste skyl for at hjælpe hårets kuticula med at lukkes. Håret skal tørres med et håndklæde med nænsomme bevægelser. Undgå at gnide hårdt på hovedbunden og håret. Derefter påfører du et plejende middel og reder håret ud med en bredtandet kam. Hvis du ikke bare kan lufttørre håret, skal du bruge en føntørrer med ion teknologi indstillet til kølig luft.

Produkter til krøllet hår

 • Shampoo til krøllet hår bør rense håret nænsomt og have en let sammensætning, der ikke overvælder håret. Sådanne produkter forebygger krus og statisk elektricitet. Det tæmmer også krøllerne og genopretter den naturlige spændstighed i bølger og slangekrøller. Denne type produkt bør blandt andet indeholde: bambusekstrakt, proteiner og vegetabilske olier.
 • Balsam til krøllet hår bør indeholde blødgørende stoffer, der forstærker lipidbarrieren og har glattende egenskaber. Desuden forebygger sådanne produkter udtørring, svækkelse af håret og overdrevent hårtab. Desuden gør balsam til krøllet hår håret blankt, forbedrer dets tilstand og gør håret mere modstandsdygtigt over for skader udefra. Man ser lignende egenskaber i naturlige olier. En populær og effektiv hårplejebehandling, der kræver vegetabilske olier er en oliebehandling til håret. Hvis du gerne vil behandle dit krøllede hår med olie, bør du vælge sød mandelolie, kokosolie eller olivenolie.

Hvordan tæmmer man krøllet hår?

Der er mange måder at tæmme krøllet hår på. Ved at gøre dette, vil håret komme til at se smart og pænt ud. Den måde krøllet hår ser ud efter en klipning afhænger af: din naturlige frisure, krøllernes tykkelse og typen af krøller. Derfor er den bedste og sikreste løsning at tage til en professionel og erfaren damefrisør. En frisør kan rådgive dig om, hvor langt dit hår bør være for at passe til dit ansigt. De vil også give dig nogle fif om, hvordan du kan passe på dit krøllede hår, og hvilke produkter, du bør bruge.

Styling af krøllet hår

Det er ikke så nemt. Krøllet hår er ret svært at få styr på, men det kan heldigvis styres ved hjælp af hensigtsmæssige produkter og tilbehør. Derfor skal du vælge mousse og creme af den lettere art. Kom produkter i håret og fordel dem med en bredtandet kam. En føntørrer med diffuser er ret praktisk til styling af krøllet hår. Men hvis du ikke har lyst til at style håret professionelt, kan du bare lade det sidde naturligt.