Det øgede niveau af østrogen i kroppen på gravide kvinder påvirker ikke blot deres sindstilstand, men har også indflydelse på håret. Faktisk skal gravide kvinder have særlig pleje. Og hvorfor skulle det ikke også gælde håret? Det siger sig selv, at når man går rundt med et foster i maven, skal hårplejen have særlig opmærksomhed, og der er hårbehandlinger, en vordende mor kan få brug for. Hvordan plejer man håret under graviditeten?

Fedtet hår under svangerskabet

Tilstanden af gravide kvinders hår afhænger af, hvilket trimester de befinder sig i. I svangerskabets første uger øges hudens talgproduktion, og dette kan føre til en fedtet hovedbund. Af den grund er det en god i det at brug shampoo og balsam, der er beregnet netop til den hårtype.

Fedtet hår skal vaskes i lunkent vand hver anden eller tredje dag. Under hårvasken må hovedbunden ikke masseres for ivrigt, da man ellers fremmer overdreven talgproduktion. Desuden anbefales det at bruge urtesæbe til at pleje det fedtede hår og afhjælpe problemet. De urter, man almindeligvis anbefaler er kamille og nælde. Begge planter regulerer talgkirtlernes aktivitet, forebygger irritation og har bakteriostatisk virkning.

Skrøbeligt og tørt hår under graviditeten

Kvinder, hvis hår er tilbøjeligt til at knække og blive meget tør, vil måske bemærke en forværring af dette problem, mens de er gravide. Manglen på hydrering kan afbalanceres med olie, for eksempel jojoba- eller natlysolie blandet med stoffer, der har meget fugtende egenskaber, såsom d-panthenol eller kollagen. Olierne fås i urtebutikker eller i økologiske købmandsbutikker. Man kan også finde dem, hvor man køber aromaterapeutiske olier. Hvad angår fugtende midler, findes de i kosmetiske produkter, der er beregnet til pleje af tørt hår. Sådanne produkter indeholder stoffer, der genopretter væskeniveauet, når man bruger dem jævnligt.

Du må ikke vaske skrøbeligt og tørt hår mere end to gange om ugen. Lige efter, du vasker håret, anbefales det at bruge balsam eller pomade, der er beregnet til hår, der er for tørt. Du kan også foretage en særlig behandling af hårspidserne. For at gøre dette blander du olivenolie med æggeblomme, hvorefter du fordeler blandingen jævnt over håret. Derefter skal håret pakkes ind i et syntetisk materiale, såsom en særlig hætte eller foliepose. Hårmasker skal sidde i 2-3 timer og fjernes med varmt vand.

Hårfarvning og -blegning under graviditeten

Først og fremmest er det strengt forbudt at bruge hårfarve, mens du er i første trimester. Produkter, der indeholder ammoniak, kan trænge ind i blodbanen og nå moderkagen. Selvom risikoen for dette er ret minimal, kan brugen af hårfarve under graviditeten være årsag til allergiske reaktion, selv for kvinder, der altid har farvet hår uden problemer. Hvis det er meget presserende at få farvet hår, mens man er gravid, er det bedre at bruge mild shampoo, farvet mousse eller henna.

Permanent under graviditeten

Permanenten er endnu en behandling, der ikke betragtes som værende sikker under graviditeten. Timevis indånding af den dunst, der udskilles af produkterne, der bruges til at permanente, kan gøre dig svimmel, give dig kvalme, eller få dig til at besvime. Desuden er det meget muligt, at gravide kvinders hår vil ‘afvise’ permanenten på grund af de hormonelle ændringer, der finder sted i kroppen. Af den grund kan slutresultatet blive noget helt andet, end du havde ønsket.

Skæl under graviditeten

Svangerskabets andet trimester er en periode, hvor hårets tilstand bliver bedre. Dette betyder, at hårstråene bliver stærkere og genvinder deres tidligere glans. Desværre kan der opstå et nyt problem – skæl. Det nytter ikke at sidde og trille tommelfingre, mens man venter på, at skællene forsvinder af sig selv, for det kan øge risikoen for inflammation i hovedbunden, hvilket kan føre til irritation. I kampen mod skæl findes der et par nyttige stoffer, man med fordel kan bruge: kosmetisk petroleum, udtræk af sort radise eller nældevask. Det er også en god ide, når man forsøger at få bugt med skæl, at bruge hjemmelavede hårmasker lavet af amerikansk olie, æggeblomme og en lille smule citronsaft. Desuden anbefales det at bruge almindelig skælshampoo og -balsam, især af den type, der er baseret på naturlige ingredienser.

Tyndt hår under graviditeten

Ubændigt hårtab under graviditeten er et stort problem for mange unge mødre. Lige omkring tredje måned efter fødslen begynder det høje niveau af østrogen at falde brat – dette stadie er ret hurtigt overstået, men resultatet er, at håret bliver tyndere. Der er heldigvis ikke noget at bekymre sig om – som sagt varer stadiet ikke ret længe. For kvinder, der ikke ammer, aftager problemet allerede efter 6-9 måneder. Dog må kvinder, der ammer deres spædbørn vente lidt længere, før de kan se, håret vokse til igen. Amning gør, at de stadig har prolaktin i kroppen. Det er et mælkestimulerende hormon, der i store mængder kan være årsag til overdrevet hårtab.