Rosenrod hører til stenurtfamilien og har små gule blomster og tykke blade. Rosenrod har i flere århundreder været brugt i folkemedicin. Den lindrer effektivt stress og træthed, og den forbedrer også hukommelsen og koncentrationsevnen. Det viser sig, at de aktive stoffer, den indeholder har en stærk forskønnende og foryngende virkning. Hvad er de? Hvorfor blev hele verden pludselig interesseret i et bjerg og ikke i de charmerende små blomster?

Rosenrod – beskrivelse og sammensætning 

Planten kommer oprindelig fra kolde himmelstrøg, dvs. områder som Skandinavien, Sibirien og dele af Nordamerika. Navnet kommer fra dens sarte, dejlige duft, som kommer mest til sin ret, når man hakker og tørrer roden.

Plantens sundhedsmæssige egenskaber er ikke noget nyt – den har været brugt i flere århundreder af folk, der bor i jordens nordlige, arktiske regioner. Den lindrer udmattelse hos organismer, der er forfrosne, har positiv indvirkning på tankegangen, og desuden er den som en vitaminbombe, dvs. det perfekte kosttilskud.

Rosenrod har en meget rig og usædvanlig sammensætning: den indeholder enorme mængder af biologisk aktive stoffer, herunder: tyrosol, procyanidin, salidrosid, kolofonium, store mængder af flavonoider, organiske syrer, polyfenoler og små mængder tanniner, fedtstoffer, kumariner, voks, sukker og steroler.

Rosenrod – kosmetiske egenskaber 

Tyrosol og procyanidin er stærke antioxidanter. De sløver aldringsprocessen i vævene og neutraliserer desuden virkningen af frie radikaler. De neutraliserer også virkningen af faktorer, der er skadelige for kroppen, fordi de aldrer og svækker cellerne (luftforurening, dårlig kost, fedtstoffer, metabolitter, søvnmangel, tjærestoffer og kontroversielle ingredienser i kosmetiske produkter, medicin og nydelsesmidler). Takket være det store indhold af tyrosol og procyanidin beskytter rosenrod kroppens strukturelle proteiner mod skade, så huden aldres langsommere.

Som følge af flavonoiderne øges produktionen af kollagen og elastin, og deres nedbrydning forhindres. Dette betyder, at rosenrod beskytter hudens fasthed og ungdommelighed, styrker håret lige fra roden (dvs. fra hårsækkene) og forhindrer det i at falde ud.

Organiske syrer beskytter huden og håret mod den skadelige indflydelse at indre faktorer, forebygger væsketab og pleje, så processerne i hudcellerne finder sted, som de skal.

Rosenrod – kosmetisk brug 

Roden af den gule plante er vigtigst – udtræk af den bruges i ansigtscremer, der beskytter mod aldring, øjencreme, shampoo og balsam til ældre hår med svækket modstandsdygtighed, som er træt eller falder ud.

Takket være rosenrods stærke antioxidante egenskaber er den en uerstattelig del af kosmetiske produkter, der er beregnet til hudpleje for storbyboere. Den fjerner frie radikaler og beskytter mod toksiner, urenheder og smog.

Antioxidanter udvundet af roden er perfekte til kosmetiske hårplejeprodukter – det er bedst, hvis du ikke blot ser efter dem i balsam, men først og fremmest i hårmasker – de virker intensivt på at regenerere, beskytte og styrke håret.

Rosenrod bidrager til at løse problemet med stadigt tyndere hår, der ikke vil vokse. Udtræk af planten stimulerer væksten af sunde hårstrå og afholder dem fra at falde ud og blive flyvske, idet elasticiteten genoprettes. Håret bliver blankt, stærkt, glat og medgørligt.