Det er naturligt for hår at falde ud. Det siges, at man normalt mister omkring 50 hår om dagen. Dette tal vokser til 100 om efteråret. Du skal kun bekymre dig over det, hvis dit hårtab bliver endnu større. Så er det tiden at prøve et middel eller to, der nærer håret og hovedbunden. Hvis de ikke virker, skal du konsultere med en læge; en trikolog behandler sygdomme, der er forbundet med håret og hovedbunden. Før vi ser på midlerne mod hårtab, vil vi fortælle dig, hvorfor håret falder ud.

Derfor falder håret ud

Du behøver ikke at ligge vågen om natten, fordi dit hår falder ud, så længe det ikke er over længere tid, og så længe det kun sker på visse årstider fx tidligt forår og efterår. Det er det tidspunkt, hvor vejret og – som følge deraf – huden ændrer sig. Vinter og sommer skal tør have en ekstra portion fugtighedscreme. Dårligt helbred kan ses på skrøbelige negle, hudproblemer og hårtab.

Hormoner er også årsag til sæsonbetinget hårtab. Østrogen – et kvindeligt hormon – udskilles i store mænger om foråret og sommeren, stimuleret af sollyset. På den anden side hæmmes produktionen om efteråret og vinteren; samtidig stiger niveauet af testosteron, og dette er årsag til problemer med hårtab.

Midler mod hårtab

For at undgå, at håret falder ud, eller for i det mindste at mindske processen, er du nødt til at gøre følgende:

 • læg din kost om
  Nærmere bestemt – tilføj umættede fedtsyrer, som du finder i olivenolie, oliven og græskar- eller solsikkefrø. Spis forskellige former for fiskeprotein hver anden dag, såvel som frugter med højt vitaminindhold. Selv frossen frugt er okay – den indeholder stadig masser af næringsstoffer;
 • klip 5-8 cm af
  Pagehår anbefales, hvis man har meget kort hår;
 • brug kun meget sjældent en føntørrer eller krøllejern o.lign.
  Begræns brugen af varm luft. Lunken eller kold luft skader ikke håret, så den kan du godt bruge hver dag;
 • fugt håret
  Før du vasker hår, kan du prøve at komme fugtighedscreme eller din foretrukne hårolie i håret og lade den sidde i en times tid. Efter hårvasken skal du komme en god balsam på hele hårets længde;
 • plej hovedbunden
  For at gøre dette skal du jævnligt skrubbe hovedbunden forsigtigt, vaske den nænsomt med milde produkter og hold den fugtet. Hvis du har problemer med fedtet hovedbund, skal du lade være med at massere den og undgå at skylle med meget varmt vand og tage meget varme bade, fordi varm hud bliver svedig og fedtet;
 • sæt håret op og gå med hue om vinteren og efteråret
  Vejret påvirker hovedbunden og håret – frost og stærk vind beskadiger dem. Derfor er der ingen vej uden om at gå med hue.

Hårtab vs. valg af shampoo

Brug af uegnede produkter kan være forbundet med hårtab, tørhed, kløe i hovedbunden og skæl. Derfor skal du, før du køber shampoo eller balsam, kende din hårtype. Såkaldt kombinationshår – fedtet hovedbund og tørre ender – bliver håret hurtigt kedeligt og trist. Plejen kan være ret besværlig, fordi du har brug for flere produkter – både til hårvask og til at nære hårspidserne.

På den anden side bliver fedtet hår nemt fyldt med statisk elektricitet og fladtrykt under huen. Få timer efter hårvasken kan håret allerede se fedtet og småsnavset ud. Urteshampoo – uden olie eller for meget parfume – giver de bedste resultater for fedtet hår.

Tørt hår er som regel beskadiget, kedeligt og skrøbeligt med spaltede spidser. På trods af at bruge maske eller balsam, er det svært at frisere. Tørt hår kommer sig som regel af mislykket hårfarvning, manglende solbeskyttelse eller brugen af produkter, der ikke er nærende nok. For at pleje tørt hår, skal du vælge shampoo og balsam, der er beregnet til denne hårtype, nemlig fugtgivende produkter.

For daglig hårvask er det bedst at vælge meget mild shampoo med så få ingredienser som muligt. Det er derfor, shampoo, der er beregnet til nyfødte og spædbørn er et godt valg. Så kan du bruge en almindelig shampoo, der passer til din hårtype, en gang eller to om ugen – det er nok til at vaske urenheder ud.

Pomader og balsam til bekæmpelse af hårtab

En hårpomade er beregnet til daglig hårpleje, men den har ingen helbredende eller regenererende egenskaber. I stedet forsegler den hårets kutikula og gør det lettere at børste. Samtidig er det let at bruge – du kommer det bare på håret, lader det sidde i nogle få minutter, og fortsætter med morgen- eller aftentoilettet. Pomade kan kommes på hele længden af hårstråene, især hårspidserne, men ikke på hovedbunden. Ellers bliver håret fedtet for hurtigt. Til sammenligning er balsam rigere på regenererende ingredienser, men den skal kun bruges 2-3 gange om ugen.

I stedet for pomade eller balsam kan du prøve et skyllemiddel til hestemanker, som med fordel kan blandes med burre og roden af sæbeurt. Blondiner kan vælge en kamilleskylning, der gør håret lysere, mens den lindrer og modvirker inflammation.