Tørre, sprukne og ømme læber er et problem, mange kommer ud for om vinteren. Det er en god ide at lære, hvordan man plejer dem ordentligt, så du selv i vanskelige vejrforhold kan få bløde, sarte og velfugtede læber. Hvad er de mest effektive metoder til at hele tørre læber om vinteren?

Før vi tyer til forskellige scrubs og masker (både hjemmelavede og dem, der kan købes i materialhandlen), bør vi tage et øjeblik til at overveje, hvorfor læbernes tilstand er så  dårlig. Vi ved kun, at det som regel sker om efteråret eller om vinteren.

Tørre læber – årsager

Der er mange faktorer, der kan være årsag til tørre læber, og de er ikke altid forbundet med generel svaghed om efteråret. Faktisk kan læber blive tørre når som helst på året. Hvad er årsagerne til tørre læber så? Her er de mest almindelige:

 • mangel på B-vitaminer;
 • dehydrering;
 • negative hormonelle ændringer;
 • manglende beskyttelse af den sarte hud på læberne;
 • vind, sol eller frost;
 • at slikke sig på læberne udendørs.

Ved du, at… ?

Din foretrukne læbestift kan også give dig tørre læber! Hvordan kan det være? Læbepomader, der er baseret på fugtgivende midler, er ikke hensigtsmæssige om vinteren – det er nu, læberne har brug for blødgørende midler (fedtstoffer som olier, vaseline), som forebygger tabet af vand, der tilføres af de fugtgivende midler. Hvis der ikke tilføres blødgørende midler, kan læberne blive endnu mere tørre.

Hvordan plejer man tørre læber?

Læber, der er tilbøjelige til at tørre og sprække, skal de først plejes ordentligt og nænsomt ved hjælp af tilførsel af fugt og beskyttelse mod dårlige vejrforhold.

Hvad kan man gøre for at forebygge tørre, sprukne læber, og hvordan får man dem til at heles, hvis de allerede er tørre?

 1. Brug en fugtgivende læbestift af god kvalitet hver dag.
 2. Brug jævnligt en scrub (fx en gang om ugen).
 3. Slik ikke læberne udendørs, når det er koldt.
 4. Undgå kosmetik, der indeholder alkohol.
 5. Brug creme med UV-filtre (også læbepomade).
 6. Undgå at bruge farvet læbestift, når læberne er tørre.
 7. Undgå krydrede og syrlige fødevarer, da de kan forårsage smerter.

Husråd for tørre læber

Sprukne læber har brug for fugt og heling, men de skal også have fedtstof jævnligt. Den letteste, billigste og mest effektive måde at hele læberne på er ved at bruge stoffer, man har hjemme. Blandt de bedste produkter, der kan gøre læberne smukke:

 • naturlige olier, fx olivenolie, arganolie;
 • vegetabilske olier, fx sheasmør, kokosolie;
 • honning (har en antibakteriel virkning);
 • aloe gel;
 • agurk (rig på C-vitamin og vand);
 • dagcreme og ostemasse.

1. Opskrift på hjemmelavet sukkerscrub

Den bedste måde at stimulere regenerationen af tørre læber er ved hjælp af peeling. Du kan gøre det selv. For at lave en hjemmelavet scrub, skal du bruge: en teskefuld sukker og en teskefuld honning eller naturlig olie. Brug blandingen til at massere på læberne. Beskyt derefter læberne med en beskyttende læbestift.

2. Opskrifter på hjemmelavede masker

 • Avocado maske til læberne
  Avocado er en frugt, der er rig på syv vitaminer og et effektivt sæt af essentielle umættede fedtsyrer. Takket være dette er den perfekt til at nære og genoplive tørre læber. Mos frugten, bland den med olie og kom den på læberne i nogle få minutter.
 • Maske med honning, fløde og ostemasse
  En anden mulighed er at blande ostemasse og honning. Du skal blande disse ingredienser og komme et tykt lag på læberne. Det er kun effektivt, hvis du ikke spiser det, så du skal lige styre dig og forsøge at holde blandingen på læberne i op til en halv time.