Naturlig pleje er blevet en del af dagligdagen. Vi kæmper for omdannelsen af syntetisk kosmetik til alternativer, der består af økologiske og sunde bestanddele. Hvad kan du bruge til at vaske hår med i stedet for shampoo? Opdag 8 alternative løsninger. Nogle af dem vil måske overraske dig!

Det kan være vanskeligt at finde en shampoo, der ikke indeholder lumske rensemidler og irriterende stoffer. Især, når vi skal afpasse det efter hårets tilstand og type. Bare fordi shampoo er overfyldt med ekstra ingredienser, betyder det ikke, at den virker bedre. Mange gange er de ekstra ingredienser værre for håret, der bliver klasket og tørt. Du skal huske, at huden i hovedbunden er følsom, så du bør afprøve forskellige muligheder for at finde en måde at vaske håret på, der ikke vil virke generende.

HVAD KAN DU BRUGE TIL HÅRVASK UD OVER SHAMPOO?

Rent vand 

Det er en mulighed blot at bruge vand til at vaske hår i. Det kan måske være vanskeligt i begyndelsen, fordi vandet ikke danner skum, og man kan få fornemmelsen af, at håret ikke bliver vasket ordentligt. Alligevel kan vandet vaske alt det af, der er vandopløseligt. Det har ikke affedtende egenskaber som shampoo gør, så det kan godt give en følelse af utilstrækkelig hårvask eller fedtet hår. Men hvis man vasker håret ordentligt (grundigt og omhyggeligt) blot med vand, bliver den ekstra talg på huden ikke vasket af, men den bliver fordelt over hele hårets længde. Af den grund bliver håret renere ved hovedbunden, og hårstråene får langs hele længden en naturlig beskyttelse mod tab af fugtighed.

Sæbe og eddike 

Sæbe er også en god erstatning for shampoo, men desværre ikke alle typer. Kun kaliumsæber bør bruges til at rense håret. Det er en svær situation, for de fleste sæber, der fås i butikkerne, er natriumsæber, og de er ikke gode for håret. Hvis du kan købe kaliumsæbe, skal du bare skumme lidt af den op i hånden og komme den på nederst på hårstråene, gnubbe hovedbunden grundigt og så skylle. Men husk at afslutte hårvasken med at skylle i æblecidereddike – sæben har den forkerte pH, som skal udlignes for at lukke hårenes overflade igen.

Tvekulsurt natron og eddike 

Hårvask med tvekulsurt natron er blevet meget populært på det sidste. Dette alternativ, må kun bruges, hvis det følges op med et skyl i eddike – tvekulsurt natron har en meget alkalisk pH, som ikke er god for håret. Det har dog også fantastiske egenskaber. Den opsuger ekstra talg, har antibakterielle egenskaber og bidrager til at fjerne det meste snavs fra håret (også det, der er svært at få af). Der er to muligheder at vælge imellem, hvis du vil vaske håret med tvekulsurt natron: en hårvask baseret på vand eller en tyk pasta (2 teskefulde tvekulsurt natron med 2 spiseskefulde vand eller en spiseskefuld balsam).

Æggeblomme 

Der er ikke mange, der er klar over, at man kan vaske hår blot med æggeblomme. Det eneste problem med denne metode kan være den lidt ubehagelige lugt at rå æg og risikoen for at få for meget protein i håret. Æggeblommer er rige på proteiner, og hvis man får for meget, kan de få sundt hår til at kruse helt vildt. Men hvis du har tørt eller normalt hår, kan du godt prøve denne metode. Hvordan vasker man håret med en æggeblomme? Du skal bruge 2-3 piskede æggeblommer, komme dem på ved hårrødderne og massere hovedbunden, som om du vasker med shampoo. Denne naturlige shampoo til håret kan beriges med citronsaft, som også vil lysne håret og give ægget en mere behagelig tekstur.

Intimsæbe

For et stykke tid siden blev blogosfæren helt vild i varmen, da en af pigerne forklarede, at hun vaskede hår med intimsæbe. Selvom det ikke lyder specielt hensigtsmæssigt, er det en kendsgerning, at det er en af de meste skånsomme kosmetiske produkter, man kan købe. De er beregnet til pleje af sarte kropsdele, så de vil bestemt ikke skade håret og hovedbunden. Sådanne produkter har den rette pH og indeholder meget skånsomme ingredienser, så de renser håret effektivt uden at forstyrre dets naturlige beskyttende barriere i form af hydro-lipid laget.

Hårbalsam 

En hårvask metode, der anbefales af frisører, er at bruge en balsam. Det er en fantastisk løsning til tørt og beskadiget eller naturligt krøllet hår. Shampoo kan ende med at udtørre håret og gøre det mat og kedeligt, mens en balsam vil give håret vigtige næringsstoffer. Den er ikke særligt effektiv til at rense hovedbunden for ekstra talg, men den er mere skånsom. Den bedste balsam til hårvask er en uden silikone og paraffin, der har en let og naturlig sammensætning. Du skal bruge meget mere af den end af shampoo.

Ler og eddike 

Der findes en slags ler, der også kan bruges som en erstatning for shampoo. Det er marokkansk Ghassoul ler. Det vælges som oftest til pleje af fedtet, bumset eller uren hud, men det er også egnet til hårvask. Dette skyldes først og fremmest, at det affedtet, regulerer talgproduktionen og renser hovedbunden for toksiner. Du kan tilberede en vaskepasta baseret på Ghassoul ler – du blander det bare med vand. Masser denne pasta ind i hovedbunden og lad den sidde i nogle få minutter. Vask derefter håret med varmt vand og slut af med at skylle i æblecidereddike for at afbalancere hovedbundens pH.

Bryg af sæbebær

De tørrede frøkapsler fra det indiske træ Sapindus Mukorossi kaldes sæbebær. De bruges som et økologisk vaskepulver and som erstatning for alle kemiske husholdningsprodukter. De kan også være effektive til hårpleje, for eksempel til hårvask. Sæbebær indeholder saponin, et naturligt stof, der skummer, når det kommer i kontakt med vand og renser effektivt. Du kan bare brygge bærrene, hvis du skal vaske hår. Kom otte bær i kogende vand og kog i 5 minutter. Køl det ned og hæld det derefter over dit fugtige hår og hovedbunden, gnub forsigtigt og skyl. Afkoget lugter ikke for godt, men bare rolig, lugten bliver ikke i håret. Så du kan sagtens bruge sæbebær som erstatning for hårshampoo.