Det er meget vigtigt med balance i plejen af håret og hovedbunden. For at holde håret sundt og attraktivt, skal det tilføres blødgøringsmidler, fugtighedsbevarende midler og proteiner i færdigkøbte hårprodukter eller naturlige ingredienser. Tjek hvilke stoffer håret mangler, og hvordan du erstatter dem.

BLØDGØRINGSMIDLER TIL BESKYTTELSE AF HÅRET

Blødgøringsmidler er ingredienser, der gør tørt hår og irriteret hud blødere og giver dem mere fugt. De består mest af olier og andre fedtstoffer, der øger hårets evne til at holde på væske. Flyvsk og uregerligt hår betyder, at det mangler blødgøringsmidler. Disse stoffer forekommer mest i hårmasker og balsam og produkter til beskyttelse af hårspidserne. Blødgøringsmidler omfatter arganolie, olivenolie, mineralske olier, sheasmør, jojobaolie og silikone.

Husk, at…

Silikoner er en type blødgøringsmidler. De kan opdeles i vandopløselige silikoner, silikoner, der skal vaskes ud med mild SLS shampoo eller sulfo og silikoner, der fordamper. Med de sidste er det nok med en balsam, der giver håret og hovedbunden ekstra pleje.

FUGTIGHEDSBEVARENDE MIDLER TIL FUGTNING AF HÅRET

Fugtighedsbevarende midler er stoffer, der fastholder fugten i håret. Hvis håret er tørt og skrøbeligt, kan man bestemt få stor gavn af fugtighedsbevarende midler. Vær forsigtig, når du bruger fugtighedsbevarende produkter, da de kan give anledning til kruset hår, når luftfugtigheden er høj. Glycerol, honning, panthenol, aloe, hørfrø gel, urea og hyaluronsyre hører alle til gruppen af fugtighedsbevarende midler.

Husk, at…

Brugen af fugtighedsbevarende midler afhænger af luftfugtigheden og temperaturen. Fugt i luften trækkes ind i håret, som gør det tørt. På den anden side får tør luft fugtighedsbevarende midler til at trække fugt ud af håret. Resultatet? Håret bliver tørt. Hvis du gerne vil holde håret fugtet hele tiden, skal du bruge fugtighedsbevarende midler sammen med blødgøringsmidler.

PROTEINER TIL GENOPBYGNING AF HÅRET

Proteiner er med andre ord aminosyrer. De findes begge i kosmetiske produkter og i håret, og det er dem, der sørger for reparation af håret og glatter hårstrukturen. Hår med proteinmangel er tyndt og svært at have med at gøre. Proteinrige produkter er nyttige, hvis håret for nylig er blevet udsat for processer, der involverer varme. Hvis du bruger proteiner for meget, bliver håret skrøbeligt og knækker. Proteiner opdeles således:

  • proteiner med høj molekylær vægt: hvede, mælk, silke, havre, majs, soja, elastin, kollagen, æggeblomme;
  • hydrolyserede proteiner (de mindste molekyler fra det opdelte protein): hvede, keratin, mælk, kasein, silke, elastin, kollagen;
  • aminosyrer: l-cystein, arginin.

Husk, at…

Man kan ikke komme for meget protein på hår med høj porøsitet, da det gør håret enormt tørt og kruset. Proteinshampoo giver ingen mening, da proteiner – for at virke – skal sidde på  håret i omkring 30 minutter. Det er derfor, en hårmaske virker meget bedre. Hvis du vil undgå meget tørt hår med for overdreven proteintilførsel, skal du altid komme dem på sammen med fugtighedsbevarende midler.

HVORDAN BRUGES BLØDGØRINGSMIDLER, FUGTIGHEDSBEVARENDE MIDLER & PROTEINER?

Se på nogle forskellige kombinationsprodukter, der indeholder blødgøringsmidler, fugtighedsbevarende midler og proteiner. De kan bruges således i hårplejen: Gør først håret vådt (med vand), kom en proteinmaske på og skyl den ud efter den tid, der angives i brugsanvisningen. Brug derefter en maske med et fugtighedsbevarende middel og et blødgøringsmiddel, skyl den ud og brug et silikoneserum.

Der er et fif mere. Fugt håret og kom en fugtighedsbevarende maske på. Efter den tid, der angives i brugsanvisningen, er gået, skal den vaskes grundigt af, hvorefter man kommer en proteinmaske på. Når den er skyllet ud af håret, skal du bruge en blødgørende maske eller et silikoneserum.

Der er endnu en måde at nære håret på, så det får den perfekte mængde at de tre stoffer. Det involverer påføring af en hårolie, hvorefter den skylles ud, eller håret vaskes. Derefter fokuserer man på proteinmasken – vask den af efter den tid, der angives i brugsanvisningen. Brug til sidst en fugtighedsbevarende eller blødgørende maske – og man kan også bruge et silikoneserum.